Sydnordisk Akademi for Donaldisme : Afdelingen for Druk & Narko

Drikkevaner i Andeby

af Mats Gullikstad (Oktober 2003)

Jeg har begynt å gruble litt på Andebybeboernes drikkevaner nå i det siste. Som vi vet, er det betydelig mer brusoholikere enn alkoholikere i Andeby. Donald Duck drikker ikke øl til en fotballkamp, men heller i seg flaske på flaske med brus, oftest Bubleslurp (det vile vært festlig å få vite hva denne brusen heter på dansk), til Dollys store fortvilelse. Så langt gikk det en gang, at Donald ble sendt til avvenningsklinikk, og der var det allerede en mengde andre med samme skjebne.

Dette fører til spørsmålet: Hva er det i Andebybrusen som gjør de innfødte avhengige? Snakker vi om rusbrus her? Eller har brusgiganten Bubleslurp gått i den samme fella som Coca-Cola gjorde i sin tid, med dop i brusen? (Det kan hende det er dette Bestemor Duck benyttet seg av da hun dopet ned Guffen, men det er en annen diskusjon.)

Men det finnes øl i Andeby, det er sikkert. I en historie fra femtitallet, herjer musene Gus og Jack i Dollys nyanskaffede restaurant, og det ender til slutt med at Dolly blir skremt vekk når hun ser Gus med ølskum over hele den fete musekroppen sin. Avslutningsbildet viser musene godte seg med mat, mens de drikker øl med sugerør rett fra ølkranen!!! Hvordan dette har sluppet gjennom sensuren, er utenfor min fatteevne.

Vel, kanskje dette inspirerer noen til å lage en artikkel, men uansett; det er utvilsomt noe skummelt i glassene til andebylitter.

 

Kommentar fra Vegar til Mats Gullikstad

Du har et poeng, Mats. Har lurt litt på dette selv... Men i en historie så jeg faktisk Donald/Anders lure Anton/Højben til å drikke seg full, og det ble ikke lagt skjul på at det dreide seg om alkohol.

Kanskje forbudstiden aldri tok slutt i Andeby? Dermed ble alkohol gjemt i brus som Bubleslurp, et forhold mange kjenner til, men som ingen gidder å gjøre noe med. Sånn kan det være. Selv om det høres usannsynlig ut.

 

Kommentar fra dr. Gjøgsig til Mats Gullikstad

Jeg må med skam erkende, at det ikke er et forhold, vi hidtil har tænkt nærmere over her i kredsen bag Donaldistisk Forum. Med vore egne vaner i den retning in mente, burde det ellers have været ret oplagt, for det er jo da et særdeles spændende og relevant emne. Jeg mener faktisk heller ikke at være stødt på diskussionen før, end ikke i den tyske donaldisme, hvor de dog ellers har været inde på det meste. Personligt erindrer jeg mig især en af de første beretninger om Stålanden, hvor Anders putter sovepiller i Fætter Højbens/Antons skummende øl, som dog vist nok ikke omtales som øl.

 

Kommentar fra dr. GrandjeAnd til dr. Gjøgsig, Mats Gullikstad og Vegar

Jeg kommer vist til at rette dr. Gjøgsig: I historien om Stålanden er det skam Anders selv, der (måske?) drikker øl. Ganske vist kalder han det "sodavand med brus", men dels drikker han det af et ølglas, dels kender jeg ingen sodavand med så kraftigt et skum.

Faktisk er det påfaldende, at mens Disneycensuren generelt er blevet strengere med årene, så ser det omvendte ud til at være tilfældet med hensyn til afbildningen af drikkeriet i Andeby, da hovedparten af de eksempler, jeg har kunnet finde, stammer fra den ikke-klassiske donaldisme. Fra 1960'erne eller 1970'erne kan jeg huske en historie, hvor Joakim/Skrue inviteres på "en drink" ved baren i Milliardærernes Klub, men det fremgår ikke, hvad drinken indeholder (i øvrigt kom Joakim til at betale drinken selv). Den mest åbenlyse drikfældighed er dog nok at finde i den aktuelle storsaga om Myternes Ø (no.: Tåkeøya), hvor vi i 3. del (DD 30/2003) ser et par fuldehoveder vakle hjem efter en glad aften i byen. Og det er for resten også senere i samme saga, at vi præsenteres for Anders' afhængighed af den røde læskedrik, der på dansk hedder "Boblesprøjt".

Hvis vi ser bort fra det sandsynlige forhold, at Disney og Egmont føler en interesse i at censurere visse følsomme emner bort fra transmissionerne fra Andeby (såsom sex, druk, politik og religion), så er spørgsmålet jo, om øl, vin og spiritus overhovedet findes i den donaldistiske verden, eller om det eventuelt er udtrykkeligt forbudt i Grønspættebogen? I min afhandling om arbejdets sociale betydning i Andeby søger jeg jo at påvise, at moralen i Andeby er skredet fra den strengt calvinistiske og afholdende adfærd, der kendetegner den ældre generation (f.eks. Joakim og Bedste), mens det hele er ved at gå op i fråds, dovenskab og dekadence i nyere tid. Dette kan jo forklare, hvorfor man sjældent ser drikkeri i den ældre donaldisme, mens dette er blevet mere udbredt siden hen. Faktisk er det min opfattelse, at forholdet til og forbruget af alkohol ikke er væsentligt forskelligt fra Andeby til Skandinavien.

Hvad angår Anders' narkomanide forhold til Boblesprøjt er det dog næppe alkohol, men snarere mere luskede afhængighedsskabende ingredienser, der gør sig gældende. Muligvis som foreslået dyrket under streng hemmelighed på Bedstemor Ands gård. Man burde i det hele taget nok snart se nærmere på, hvad der egentlig foregår på den gård...

Fra den klassiske donaldisme er jeg imidlertid også stødt på en murristisk beretning (dvs. af Paul Murry, red.), der kunne indikere, at Vegar vitterligt har fat i noget med hensyn til brugen af alkohol i Andeby forklædt som harmløse drikke. I AA 34/1964 møder Fedtmule et par skumle typer på en bar, der under dække af, at han til forveksling skulle ligne deres gode ven Jimmy, gavmildt byder ham på store glas med et skummende indhold.

Set udefra ligner det umiskendeligt ølglas, ligesom det skumklædte indhold nok vil vække en vis umiddelbar genkendelse hos adskillige folk som noget, der meget vel kunne være øl. Det er det imidlertid - officielt - ikke. Der skulle derimod angiveligt være tale om iscreme med banan og flødeskum! Jeg skal da ikke kunne afvise, at de to ubarberede slyngler hænger ud på en tvivlsom havneknejpe, hvor der serveres iscreme med banan og flødeskum, men har man hang til en smule skepsis og mistro, så kunne man jo få den tanke, at den uskyldige varebetegnelse er et dæknavn for et produkt af mere hårdtslående karakter. Ikke mindst, når man tager med i betragtning, hvordan Fedtmule ser ud EFTER at have indtaget en stribe glas af den såkaldte "iscreme"...

 

Sølve: Ænder på kuldioxid (refereret og kommenteret af dr. Gjøgsig)

Debatten om eventuelle forekomster af øl og andre rusfremkaldende drikke i Andeby var i september 2005 oppe at vende på det norske donaldistforum Andeby Online (Øl i Andeby”). Her blev der givet flere nye eksempler på eksistensen af sådanne drikke, ligesom der nok engang blev sat alvorligt spørgsmålstegn ved uskylden af den andebyske “brusevand”, der ifølge flere synes at bære umiskendelige tegn af at indeholde alkohol.

Men her var det så, at en helt ny teori blev serveret af Sølve: »Nei, nei, Donald og co vert berusa når dei får i seg karbondioksid.« Dette er en yderst skarpsindig tolkning, der gør den akademiske donaldisme stor ære, idet Sølve har formået at frigøre sig fra den herskende jordisk-komparative logik (Berulselse på Jorden frembringes af alkohol + Ænder i Andeby bliver berusede, når de drikker brusevand Þ Der må være alkohol i Andebys brusevand), og i stedet ud fra Ockham’s Razor-princip peget på den enkleste af de mulige foreliggende forklaringer: Når ænderne i Andeby bliver fulde af at drikke vand med brus i, skyldes det, at brusen gør dem berusede! Kuldioxid skulle altså ifølge Sølve have samme (eller i hvert fald en nært beslægtet) indvirkning på ænder, som alkohol har på mennesker. Sølve var imidlertid ikke nået frem til sin tese på logiske spekulationer alene, opdagelsen skulle angiveligt også bygge på empiriske observationer: »Me har ender i ein damm i hagen, og eg kan bekrefta det.« Denne tilføjelse lyder jo umiddelbart ganske interessant, men er desværre ikke blevet yderligere uddybet. Dertil føler vi trang til at anføre, at selvom vi på Sydnordisk Akademi for Donaldisme gennemgående er begejstrede for forskere, der er parate til at supplere de teoretiske overvejelser med empiriske forsøg i felten, vil vi af dyreetiske hensyn gerne advare imod at gå videre ad denne vej uden behørig godkendelse og opsyn fra de lokale veterinære myndigheder.

Akademiet afventer i spænding yderligere oplysninger om dette potentielle forskningsgennembrud i Norge, men umiddelbart stiller vi os meget positive over for grundtanken. At ænderne reagerer anderledes end andre væsener på forskellige luftarter har professor Jakobsen bl.a. været inde på i diskursen om de mange besvimelser i Andeby, hvor han henledte opmærksomheden på hændelserne i beretningen om Sorte Onsdag, ligesom opdagelsen ifølge vor ekspert i anatid fysiologi, dr. GrandjeAnd, passer smukt ind i en efterhånden lang række af belæg for store fysiologiske forskelle mellem mennesker på Jorden og ænder i Andeby; »Die Ducks sind NICHT Menschen, wie du und ich!«, som ducktoren ynder at formulere det. Hvis den nye norske opdagelse viser sig at være korrekt, giver den endvidere et nyt perspektiv på flere andre betydningsfulde forhold, såsom donaldistisk miljøpolitik og konsekvenserne af CO2-udslip over Andeby.

 

Ducks on drugs

 

 Ducks on drugs - since always and forever

 

 

 

 

Afdelingen for Druk & Narko 

 

 

 

 

 

Retur til Akademiets forside

 

Sydnordisk Akademi for Donaldisme henleder opmærksomheden på, at rettighederne til (næsten) alle de anvendte billeder på Akademiets  sider tilhører ©Disney, der i Danmark er repræsenteret ved Egmont Serieforlaget A/S. Billedmaterialet må ikke anvendes i erhvervsmæssigt øjemed.