Sydnordisk Akademi for Donaldisme - Institut for Donaldistisk Sociologi

Skurke og banditter

Af Niels Jakob Søand, Donaldistisk Fakultet Køge (DFK) 2007

Immatrikulationsopgave indgivet til Aalborgs Institut for Donaldistisk Andelogi (AIDA) og Sydnordisk Akademi for Donaldisme (SAD), indgivet ved DDF(R)’s sommermøde 2007.

Bearbejdet udgave af tidligere bragt artikel i Rappet nr. 11 (2008), s. 58-60; publiceret hos SAD 2014.

 

Skummel havneknejpe 2 Café Skurkely.jpg

 

 

Ænder er ikke skurke

Normalt er ænder ikke skurke. De kan godt gøre onde ting, men de er i bund og grund aldrig skurke. Fx stjæler Gulda Glimmer onkel Joakims guldæg i Klondike, men inderst inde er hun en sårbar og god and.

Joakim og Gulda CBSV 11

Kilde: Barks (1953) OS 456; CBSV 11. © Disney.

 

I Barks-historien ”Marco Polos skat” får man kraftig mistanke til, at Bhang Drengh/prins Char Ming er ond og grusom, da han får Anders og onkel Joakim fanget af den egentlige skurk, Rama Chang, men reglen om at ænder ikke er skurke, afkræfter denne mistanke. Der kan faktisk drages tvivl ved om han egentlig er en and. Visse anatomiske beviser synes at afkræfte dette. Han har ører, adskilte øjne og bruger sko. Ting, som vi sjældent finder hos almindelige ænder. Heldigvis viser det sig, at prins Char Ming er helt igennem god.

 

    skurk1         

Kilde: Barks (1966) US 64; AA 1997:27. © Disney.

Men hvis reglen hedder ”Ænder er aldrig skurke”, passer den ikke, for Andy Anderbilt, Guld-Iver Flintesten og Hexia de Trick er rigtige skurke og har alle begået grov kriminalitet. reglen derfor hedde: Engangsskurke er aldrig ænder!

 

En engangsskurk er en skurk, der kun er brugt i én historie, men i nogle tilfælde også to gange. Men er der nogle engangsskurke, som er ænder? Tyven i Notre Duck (Andeby-katedralen) kan forklares med, at han bare er skør i bolden. Han vil ikke eje verden, men blot bygge en model af Andeby-katedralen i penge. Så helt ond er han ikke.

 

       skurk2 

Kilde: Barks (1965) US 60; AA 1986:29. © Disney.

I Barks’ ”Lilleputfolket i ørkenkrateret” saboterer nogle små araberænder onkel Joakims olieboring, men de gør det kun for at redde sig selv, da onkel Joakim uden at vide det er ved at ødelægge deres land. Han vil nemlig fylde de små ænders krater op med olie.

 

Joakim bortføres

Kilde: Barks (1960) US 30; CBSV 21. © Disney.

Men der er selvfølgelig ”rigtige” undtagelser. Fx er Donaldo El Quacko den rigtige skurk i ”Farligt møde”. Men plottet kræver, at han er næsten identisk med Anders, da Anders forklæder sig som Donaldo.

 

http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20140519154929/komix/el/images/e/e0/Donaldo_El_Quacko.jpg

Kilde: Barks (1951) OS 308. © Disney.

Hvilke dyr er skurke?

Hvilke dyr har størst tilbøjelighed til at blive kriminelle? Det har jeg lavet en undersøgelse om, ved at tjekke en række historier af Carl Barks. Mine resultater er som følger:

 

1.       Svin er de mest populære engangsskurke.

2.      Hunde scorer en andenplads. Her er det personer, der ligner almindelige andebyborgere.

3.      Bjørne ses kun som bjørnebanditter, hvis vi går ud fra, at bandens medlemmer udelukkende består af bjørne, og ikke hunde som de er på engelsk.

4.      Rotter kommer ind på en fjerdeplads.

5.      Katte ses mest i de ældre historier, hvor de skal minde om Sorteper.

 

skurk3    

Kilde: Barks (1965) US 59; AA 1982:50. © Disney.

Faktisk er ænder observeret flest gange, men det er kun i skikkelse af Guld-Iver Flintesten og Hexia de Trick (bortset fra ”Farligt møde”).

 

flinte4  Hexia gal 52-91

Kilder: Barks (1959) US 27; AA 1979:30 (t.v.). Barks (1962) US 38; AA 1991:52 (t.h.). © Disney.

Hvorfor bliver man kriminel?

Man kan konkludere, at det aldrig kan betale sig at være kriminel, for banditterne bliver altid fanget. Bjørnebanden har utallige gange prøvet at stjæle onkel Joakims penge, men de bliver altid fanget.

 

skurk4

Kilde: Barks (1966) US 63; DSOJ. © Disney.

Hexia de Trick får aldrig lov til at beholde onkel Joakims lykkemønt særlig længe, og Guld-Iver Flintesten taber altid til onkel Joakim i diverse dyste og dueller. Det samme gælder hr. Anderbilt. Almindelige kriminelle, småskurke og andre banditter bliver også altid afsløret og fanget. Donaldo El Quacko begår sågar selvmord, da han hopper ud gennem vinduet til ordene ”Jeg er afsløret! Bruto vil sende mig på tvangsarbejde! Farvel, onde verden!”, fordi han blev afsløret som spion for den onde Bruto.

 

skurk5

Kilde: Barks (1951) OS 308; GB 2. © Disney.

 

De faste skurke som Guld-Iver Flintesten, Andy Anderbilt, Bjørnebanden, Hexia de Trick, Sorteper og Sorte Slyngel er håbløst stædige. De har en mission i livet, og de vil gøre alt for at fuldføre den. Ja, ligefrem bryde loven, og det er netop det, de gør. Hr. Flintesten og hr. Anderbilts mission er at være verdens rigeste and, og de var aldrig blevet kriminelle, hvis ikke det var for en vis hr. Joakim von And, der sidder på den titel. Joakim von And indgår også i Hexia og Bjørnebandens missioner. Hexia de Trick vil have hans første mønt, en 25-øre, han tjente som 10-årig. Hvis ikke det var fordi Joakim gør alt for at beholde mønten var Hexias mission lykkedes, og så var hun den mægtigste heks i verden (meget skurkeagtigt). Bjørnebanden var kriminelle fra starten, så de er ikke blevet kriminelle fordi missionen var for umulig. Men de er stædige og giver ikke op før de får lov til at beholde von Ands penge. Sorteper og Sorte Slyngels mission er at vinde over Mickey Mouse, som afslører deres onde planer og får dem fanget hver gang. De giver ikke op, får de har fået krammet på Mickey.

 

Joakim7

Kilde: Barks (1956) US 15; DSRRR. © Disney.

 

Anvendte billedkildeforkortelser

 

  • AA
  • CBSV
  • DSOJ
  • DSRRR
  • GB
  • OS
  • US

 

  • : Anders And & Co. (dansk), 1949 ff.
  • : Carl Barks’ Samlede Værker (dansk), 2005-08.
  • : Den Store Onkel Joakim (dansk), 1975.
  • : Den Store Rip, Rap og Rup (dansk), 1980.
  • : Guldbøgerne - udvalgte serier af Carl Barks (dansk), 1984-2000.
  • : (Four Color Comics) One Shots (amerikansk), 1942-62.
  • : Uncle Scrooge (amerikansk), 1953-2011.

 

 

 

 

 Institut for Donaldistisk Sociologi  

 

 

 

 

 

 Retur til Akademiets forside  

 

 

 

Sydnordisk Akademi for Donaldisme henleder opmærksomheden på, at rettighederne til (næsten) alle de anvendte billeder på Akademiets sider tilhører © Disney, der i Danmark er repræsenteret ved Egmont Serieforlaget A/S. Billedmaterialet må ikke anvendes i erhvervsmæssigt øjemed.