Sydnordisk Akademi for Donaldisme - Begavet Undersøgelsescenter for Musologi (BUM)

Mickey Mouses ører

af cAnd.don. Niels Jakob Søand, Donaldistisk Fakultet Køge, SAD 2009

(Tidligere publiceret i Rappet nr. 14 (2009). Gengivet her med venlig tilladelse af forfatteren og Rappet.)

Det er overraskende, hvor lidt den akademisk-donaldistiske verden har interesseret sig for verdens mest berømte mus. Til gengæld har man ofret kolossale kræfter på Anden, som endda har lagt navn til hele donaldismen. På Sydnordisk Akademi for Donaldismes store arkiv findes der næsten 140 artikler. Heraf er der 0, der beskriver Mickey dybere. Men er han virkelig så kedelig, at ingen gider beskæftige sig med ham?

Som nævnt står det skidt til med hensyn til musologien i donaldistiske kredse, men for lige at få en statusrapport på det musologiske område, kan man passende lade Sydnordisk Akademi for Donaldismes rektor, dr.don. J. Gjøgsig, få indført et par ord: »På dette felt kan man ikke sige, at det står sløjere til i Danmark end i vore nabolande. Mens den gamle dr.don.hon. Jon Gisle havde lidt musologi med i sin ”Donaldismen”, så er der gennemgående klinisk renset for mus i den tyske donaldisme, hvor visse kredse ligefrem arbejder for helt at få Musen ud af kildeudgivelserne under kampråbet Duck auf, Maus raus!”«

 

Mystiske ører

Mickey Mouse er en spændende person at studere rent anatomisk, især otologien (læren om øret) er interessant. De fleste har nok lagt mærke til hans ører, som på mange måder er hyldet i mystik. Hvordan kan det lade sig gøre, at de - uanset hvorfra man beskuer dem - er runde? Hvis de var flade, som man umiddelbart ville tro, hvorfor ser man dem så aldrig fra den side, hvor de er tynde? Det må antages som umuligt, at ørerne drejer rundt på Mickeys hoved i forhold til vores synsvinkel. Ligeledes usandsynligt er det, at de drejer så hurtigt rundt, at de altid vil ses som runde. Derfor må de have en speciel facon. Hvis de var runde som to bolde, ville de ganske rigtigt ses runde uanset vinkel. Men den runde facon virker underligt som ører. Heldigvis kan de mystiske ører forklares på en nogenlunde tilfredsstillende måde: Mickeys ører er foldede, så de ligner en slags skåle. Idéen forklares bedst ved en illustration: 

Mickeys øre kan være foldede som skåle. I: forfra, II: en anelse drejet, III: næsten fra siden, IV: fra siden, V: bagfra, VI: oppefra. Læg mærke til, at modellen er drejet mod højre i I-V, og at omkredsen er ens.

For at skål-modellen holder stik, må de være foldet lige præcis sådan, at de to store ører ses som runde (om end en lille smule ellipseformede) uanset synsvinklen rundt om dem. Endvidere skal det påpeges, at den sorte farve må være af en så kraftig karakter, at de absorberer så meget lys, at man ikke ser forskel på lys og skygge på ørerne, når man fx lyser på dem. På den måde kunne de fungere som en art solfangere, der kan varme resten af kroppen, selvom mus i vores verden er varmblodede væsener. Modellen virker bedst, hvis vi antager, at ørerne sidder lidt forskudt for- og bagud, fordi Mickeys ører også ses som to runde cirkler ved siden af hinanden fra en skrå vinkel.

   

   

 

 

Afdelingen for Andelogi

 

 

 

 

 

Retur til Akademiets forside

 

Sydnordisk Akademi for Donaldisme henleder opmærksomheden på, at rettighederne til (næsten) alle de anvendte billeder på Akademiets  sider tilhører ©Disney, der i Danmark er repræsenteret ved Egmont Serieforlaget A/S. Billedmaterialet må ikke anvendes i erhvervsmæssigt øjemed.